Phone

01226 730 227

Mobile

07836 330 730

Ecclesfield

Jacksons Building Contractors worked on this large old barn on Whitley Lane, Ecclesfield. It was extended and totally refurbished to make the final product an open and modern single home.

Old Barn Before Refurbishment

00973232
00973558
00973238

Finished Product

An old barn was extended, converted, and refurbished into a large modern private single home. It comprises of large open spaces within the house such as large open plan kitchen and living areas, a snug room, one bedroom with and en-suite, a WC, and a large garage, all provided on the ground floor. Upstairs offers three additional bedrooms, two of them with large en-suites, and separate dressing rooms also within two of them. Furthermore, upstairs also offers a main bathroom across from the third bedroom and a large spacious landing

Due to planning regulations, the barn could not be made any higher, therefore underpinning the building gave a solid foundation for support and strength to it's existing structure to allow room for another floor. The leaning roof and it's structure at the front of the barn was taken down, so that we could form a full sloping roof to suit the new depth of the building. As you will see by the photos, the underpinning was carried out by excavating in controlled stages then filling with concrete to dry before moving onto the next. >>
<< At the far side of the barn it only provided access through a single door and a couple of windows. It was transformed into a largely extended kitchen and living area on the ground floor and the master bedroom above. All rooms here were presented with large scenic windows allowing considerable amounts of light into them and views, especially across the patio and garden areas, as in the kitchen were folding hideaway doors.
Within the front garden an attenuation tank was built underground. Here you can see the beginning of the process of preparing for it and the end product of the garden where you wouldn't realise it was there. White geotextile was used on top of the soil to help protect and reinforce the tank. Black visqueen (polyethylene plastic sheeting) was used as a waterproof seal on top of the geotextile, and then the attenuation crates were placed on top of that to form the tank. The formed attenuation tank was then covered with visqueen and geotextile to encase and seal it. >>
<< Around the back of the house, a retaining wall was built for the land at the rear and to form a nice finish which leads around to the front of the kitchen and living area and onto the patio. Next to the patio, sleepers were used to retain the ground behind it to give it a raised garden area also, which then slopes down to the rest of the front garden.
The entrance to the property began with a large open area with left over rubble and soil. It was cleared to form a driveway leading up to the garden and newly converted barn, as well as a workshop, from newly fitted automated wooden gates. >>

Refurbishment of Interior:-

Kitchen & Living Area

The kitchen and living area boasts large windows to allow considerable amounts of light and views into those areas. The kitchen area was made large and open with a modern and clean look, to which a kitchen island was placed in the middle with a colour contrast. The windows opened into folding hideaway doors, allowing complete access to the patio area.

The living area was also made to be large and open to allow it to be a limitless viewing area of the outside patio, as well as to the kitchen.

Bedrooms

Here is one of four bedrooms, to which it is the master bedroom. It has been built into an open plan bedroom with an en-suite bathroom. Again, this is one of the rooms that allows considerable amounts of light and views from the large windows.

The living area was also made to be large and open to allow it to be a limitless viewing area of the outside patio, as well as to the kitchen.

The second bedroom, out of three upstairs, was built with and en-suite and a dressing room. As you can see they were placed side by side, allowing a plenty of space for the rest of the bedroom.

Bedrooms

Here shows two out of five bathrooms (to which four are en-suites). All were made to have a modern look with mosaic tiles to finish.

This bathroom with a walk-in shower, is the en-suite to the master bedroom shown above. It has been made with a light modern look, also providing a free standing bath, toilet and sink. This bathroom has a large Velux window above the bath, allowing light and views from above.

Entrance Hall

The entrance hallway is an open and bright main entrance to the house. At the front it provides a large modern oak front door as well as oak wooden stairs leading up to the first floor inside. It provides a great deal of light into the hallway from the aluminium windows with sun guard solar control double glazing from above. This hallway leads to a snug room through wooden glass doors, a playroom (which could possibly be a fifth bedroom), a downstairs bedroom with an en-suite, a WC, and access to the kitchen and living areas.

Snug Room

To the left of the entrance through double glass oak doors is a snug room. A brick feature was created on one of the walls. 

Highly Commended Award >

We were Highly Commended in 2011 for Best Restoration & Conversion for the Development of Keresforth House in Barnsley by Local Authority Building Controls in South Yorkshire and Humberside Areas.

Design Award >

 Jacksons Building Contractors was awarded a Commendation by Barnsley MBC Planning & Building Control Department for the conversion in a Conservation Area of The Blah Bar & Grill in Barnsley Town Centre in 2004.

Contact

Mob: 07836 330 730

Fax:    01226 730 227
Email: jackson.building@btconnect.com